Ga naar hoofdinhoud

Live video-streaming: zo werkt het

Ik heb het niet uitgebreid onderzocht, maar met de huidige vloedgolf aan beurs- en evenement-annuleringen vanwege het Coronavirus moet het zoekvolume op ‘livestreaming’ enorm gegroeid zijn. Tijd voor wat meer uitleg.

Met livestreamen kun je geïnteresseerden live laten meekijken bij een lezing, ze meenemen op een rondleiding door jouw bedrijf of ze jouw mooie productieproces laten zien. Een andere mogelijkheid is een live vraag- en antwoord-uurtje met de deskundigen in jouw bedrijf. Wat ook kan, is iemand van buiten jouw organisatie laten livestreamen. Extra spannend misschien, maar ook extra leuk als je hiervoor een aansprekende naam uit jouw sector kunt strikken (of juist iemand van buiten jouw sector die met frisse blik rondkijkt). En ja, livestreamen is best spannend maar aan de andere kant: ‘live’ op een beurs of tijdens een klantgesprek red je je ook prima toch? Test desnoods de eerste keer met je collega’s.

Facebook, Instagram, YouTube en Twitter bieden allemaal mogelijkheden om te livestreamen. Welk kanaal je kiest, is afhankelijk van waar jouw publiek zich bevindt.

Randvoorwaarden

  • Kondig je webinar of livestream van tevoren aan. Het zou jammer zijn als er niemand kijkt. Stuur bijvoorbeeld een uitnodiging per mail en zet je social mediakanalen in.
  • Zorg voor een goede internetverbinding. #inkopper
  • Je gaat live, maar dat is niet hetzelfde als onvoorbereid. Zorg dus dat je weet wat je wilt laten zien en vertellen en maak hier een script voor. Bespreek dit met iedereen die in je livestream voorkomt. Ga je voor het vraag- en antwoord-model, zorg dan dat je extra vragen klaar hebt liggen. Deze kun je bijvoorbeeld verzamelen via je klantenservice en buitendienstmedewerkers. Zo voorkom je akelige stiltes omdat er live even geen vragen binnenkomen.
  • Je kunt tijdens het livestreamen reacties verwachten. Reageer dus en zorg ervoor dat er een collega paraat staat om de reacties te monitoren.

Videoconference

Wil je gericht overleggen met een kleinere groep mensen? Dan is video-vergaderen een goede mogelijkheid. Hiervoor zijn verschillende (gratis en betaalde) programma’s en apps beschikbaar. Bij een videoconference zit je allemaal gelijkwaardig aan ’tafel’, er is niet één iemand die de lead pakt en bijvoorbeeld een virtuele rondleiding geeft. Opties als GoToMeeting bieden daarbij de mogelijkheid om schermen te delen, video’s te bekijken of bijvoorbeeld een PowerPoint te laten zien.

Meer weten of hulp nodig?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.